ПРОБЛЕМА КОНФЛІКТУ Й ХАРАКТЕРУ В ДРАМАТУРГІЇ Г. ІБСЕНА

Автор(и)

  • T. KONIEVA
  • I. TYMINSKA

DOI:

https://doi.org/10.33989/2524-2490.2017.27.191667

Ключові слова:

конфлікт, колізія, внутрішня дія, художній прийом, проблематика

Анотація

Статтю присвячено  дослідженню  особливостей  конфлікту  й  характеру  у  драмах Г. Ібсена, оскільки цей ракурс аналітичної діяльності літературознавців і критиків залишається дискусійним.

У статті підкреслено, що основу п’єс, які аналізуються, становить драматичний конфлікт: у «Бранде» персонаж-максималіст уступає в протиріччя зі світом міщанства, а в «Будівничому Сольнесі» світу мистецтва протистоїть світ реального життя. Одночасно розглянуто тему призначення особистості, яка тісно переплітається з темою моральної відповідальності людини перед іншими людьми. Колізії між удачами головного героя і його поразками, а також прийоми, що сприяють створенню внутрішнього світу персонажа (душевні переживання героя, таємниці й екскурси в його минуле, психологічні загострені діалоги, символи, підтекст та ін.), розкриваються у статті з урахуванням специфіки аналітичної композиції драм.

Посилання

Admoni, V. G. (1989). Genrik Ibsen. Ocherk tvorchestva [Henrik Ibsen. Essay about creativity]. Leningrad [in Russian].

Ibsen, G. (1956). Brand [Brand]. In Ibsen G. Sobranie sochinenii : v 4 t. (Vol. 2. рр. 129-380). Moskva [in Russian].

Ibsen, G. (1958). Stroitel Solnes [Builder Solnes]. In Ibsen G. Sobranie sochinenii : v 4 t. (Vol. 4. рр. 191-275). Moskva [in Russian].

Kheyberg, Kh. G. (1975). Genrik Ibsen [Henrik Ibsen]. Moskva [in Russian].

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Літературознавство