ХУДОЖНЄ ОСМИСЛЕННЯ ТЕОРІЇ ПРОДОВЖЕННЯ ЛЮДСЬКОГО РОДУ (ЗА РОМАНОМ М. РУДЕНКА «КОВЧЕГ ВСЕСВІТУ»)

Автор(и)

  • V. KRAVCHENKO

DOI:

https://doi.org/10.33989/2524-2490.2017.26.191868

Ключові слова:

футурологічний роман, проблеми людства, проблема кохання і зради, сюжет, прогнозування майбутнього

Анотація

У статті проаналізовано художнє втілення боротьби за ідеал людства у футурологічному романі М. Руденка «Ковчег Всесвіту». Порушена проблема актуальна в сучасному суспільстві, яке зазнало впливу процесів глобалізації. Автор акцентував на людській діяльності в історичному розвитку.

З метою дослідження концепції продовження роду людства в романі визначено особливості представлення морально-духовних цінностей, на тлі фантастичного прогнозування проаналізовано зображення інтимних взаємин людей, ставлення до сім’ї та дітей. Одним з аспектів дослідження ідеалу людства є кохання. Проблему моралі та аморальності розглянуто як осмислення сутності людини, від якої залежить доля планети.

У статті доведено, що засоби фантастики на тлі художнього уявлення і наукових знань дали можливість М. Руденку роз’яснити проблеми людства і показати шлях до реалізації його кращих рис. Знаковим у творі є утвердження цінностей роду, родини, сім’ї, кохання, які потрібно оберігати і заповідати нащадкам. Зазначено, що проблема взаємозв’язку Людства зі Всесвітом у творчості письменника є перспективною для подальших вивчень.

Посилання

Bondarenko, O. V. (2002). Khudozhnia proza Mykoly Rudenka v literaturnomu konteksti shistdesiatnytstva [Mykola Rudenko's artistic prose in the literary context of the sixties ] (PhD Thesis). Zaporizhzhia [in Ukrainian].

Rudenko, M. (1995). Kovcheh Vsesvitu : futurolohichnyi roman [Ark of the Universe: futuristic novel]. Kyiv: Veselka [in Ukrainian].

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Літературознавство