ПРОБЛЕМА СПІВВІДНОШЕННЯ МІЖ ДУХОМ І ДІЙСНІСТЮ В НОВЕЛІ «ТРІСТАН» Т. МАННА

Автор(и)

  • T. KONIEVA

DOI:

https://doi.org/10.33989/2524-2490.2020.33.228199

Ключові слова:

Т. Манн, «Трістан», новела, проблематика (мистецтво й життя, мистецтво й краса, мистецтво й мораль, естетизм і життя, краса й смерть, декаданс і хвороба духу);, поетика

Анотація

У статті здійснено спробу аналізу новели «Трістан» Т. Манна на вісі специфіки реалізації її ідейно-естетичної концепції. Зокрема досліджено проблему культури «епохи кінця» (за термінологією Т. Манна), у межах якої розкрито різноманітні відтінки співвідношення між духом і дійсністю у творі. Серед основних виділено такі, як життя й мистецтво, мистецтво й краса, мистецтво й мораль, естетизм і життя, краса й смерть, декаданс і хвороба духу, що дозволило з`ясувати, з одного боку, світоглядні концепти творчої особистості, а з іншого – сутність її мистецтва. Водночас показано розбіжність поглядів героя новели з особистим ставленням Т. Манна до дійсності та мистецтва. Достатньо уваги приділено виявленню ролі комічного та засобам його утворення в новелі. «Трістан» інтерпретовано в контексті розвитку творчості Т. Манна та європейського літературного процесу межі ХІХ – поч. ХХ ст.

Посилання

Admony, V., & Sylman, T. (1960). Tomas Mann: ocherk tvorchestva [Thomas Mann: An Essay on Creativity]. Leningrad: Soviet writer [in Russian].

Bakhtin, M. (1972). Problemu poetyky Dostoevskoho [Problems of Dostoevsky’s Poetics]. Moskva: Fiction [in Russian].

Kurzke, Hermann. Nachwort. (2000). T. Mann. Tristan. Stuttgart: Reclam.

Mann, T. (1975). Tristan. Novely [Tristan. Noveli]. Kyiv: Dnipro [in Ukrainian].

Thomas Mann. Henrich Mann. Briefwechsel 1900-1949 (1984). Hrzg. Von Hans Wysling. Frankfurt a M.

Wilde, O. (1993). Portret Doriana Hreia [Portrait of Dorian Gray]. Kyiv: Dnipro [in Ukrainian].

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-04-19

Номер

Розділ

Літературознавство