Т. Шевченко в європейському літературному полілозі (передні міркування до теми) - BARABASH, Yu. (Філологічні науки, 2019)
З-поміж численних мітів різного штибу, навкололітературних пліток, псевдонаукових стереотипів і перéдсудів, які, варіюючись у деталях, та не змінюючись у суті, от уже протягом десятиліть довгим шлейфом тягнуться за Шевченковим ім’ям, – з-поміж усіх них до найпоширеніших (і то далеко не тільки в масовій свідомості, а ледве чи не більшою мірою в мистецько-інтелектуальній опінії), притому, сказати б, «найцупкіших», належать три.