THE ROLE OF ARTISTIC DETAIL IN THE STRUCTURE OF THE NOVEL ʺTHE PICTURE OF DORIAN GRAYʺ BY O. WILDE - SHTEPA, A. (Філологічні науки, 2020)
Художня деталь є однією з найменших структурних одиниць твору, проте в ній сконцентровані й особливості світобачення митця, і специфіка художньої образності, й особливості художнього світу письменника. Портрет як провідна художня деталь у романі О. Уайльда «Портрет Доріана Ґрея» має багатошарову семантику, втілюючи різні сенси: філософський, психологічний, міфопоетичний. Художня деталь у творі О. Уайльда повертається різними гранями та значеннями, стаючи виразним символом, який зазнає різних потрактувань. Функції художньої деталі – портрета – в романі О. Уайльда різноманітні. Зміни на портреті відображають учинки героя, його гріхи та глибину морального падіння. З іншого боку, портрет віддзеркалює його психологічні стани, роздуми, суперечності, а також відчуття провини. Крім того, портрет як художня деталь поєднує в собі готичну й міфологічну традицію, реальне й фантастичне. Портрет є художнім центром твору, перетином його сюжетних ліній, початком і кінцем життєвих доль героїв. Художня деталь – портрет – тісно пов’язаний із мистецтвом парадоксів, теорією естетизму й філософськими роздумами О. Уайльда. Лорд Генрі, який своїми філософськими сентенціями дав поштовх до розвитку свідомості Доріана Ґрея, створив відповідне тло для розвитку образу головного героя і художньої деталі, яка засвідчує його трансформації. З допомогою фантастики письменник надає художній деталі динамізму, адже портрет змінюється протягом твору відповідно до змін головного героя. Отже, портрет засвідчує зв’язок мистецтва й життя. Водночас як художній витвір портрет отримує множинність сенсів (інтелектуальних і образних), утверджуючи багатозначність і невичерпність мистецтва.