ХУДОЖНЄ ОСМИСЛЕННЯ ТЕОРІЇ ПРОДОВЖЕННЯ ЛЮДСЬКОГО РОДУ (ЗА РОМАНОМ М. РУДЕНКА «КОВЧЕГ ВСЕСВІТУ») - KRAVCHENKO, V. (Філологічні науки, 2020)
У статті проаналізовано художнє втілення боротьби за ідеал людства у футурологічному романі М. Руденка «Ковчег Всесвіту». Порушена проблема актуальна в сучасному суспільстві, яке зазнало впливу процесів глобалізації. Автор акцентував на людській діяльності в історичному розвитку. З метою дослідження концепції продовження роду людства в романі визначено особливості представлення морально-духовних цінностей, на тлі фантастичного прогнозування проаналізовано зображення інтимних взаємин людей, ставлення до сім’ї та дітей. Одним з аспектів дослідження ідеалу людства є кохання. Проблему моралі та аморальності розглянуто як осмислення сутності людини, від якої залежить доля планети. У статті доведено, що засоби фантастики на тлі художнього уявлення і наукових знань дали можливість М. Руденку роз’яснити проблеми людства і показати шлях до реалізації його кращих рис. Знаковим у творі є утвердження цінностей роду, родини, сім’ї, кохання, які потрібно оберігати і заповідати нащадкам. Зазначено, що проблема взаємозв’язку Людства зі Всесвітом у творчості письменника є перспективною для подальших вивчень.