САРКАЗМ У ДРАМАХ «МАНФРЕД» І «КАЇН» ДЖ. БАЙРОНА - REWA, I. (Філологічні науки, 2020)
Статтю присвячено проблемі формування особливостей категорії «сміх». Висвітлено філософське осмислення романтики. На основі аналізу, узагальнення та систематизації наукових джерел продемонстровано приклади сарказму із драм «Манфред» і «Каїн» Дж. Г. Байрона. Зважаючи на індивідуально‐авторську психологію, охарактеризовано героїв драм «Манфред» і «Каїн». Розглянуто історію Англії часів життя і творчості Дж. Г. Байрона. З’ясовано особливості художнього методу і світогляду письменника. Визначено загальні риси напряму «романтизм». Проаналізовано поняття «сарказм» і творчі взаємозв’язки української і зарубіжної літератур.