Динаміка образу жінки у творчості Едмона і Жуля Ґонкурів - TARAN, Z. (Філологічні науки, 2019)
Твори французьких письменників Едмона і Жуля Ґонкурів здобули світове визнання й перекладені різними національними мовами. В Україні вони стали відомими лише за російськими перекладами Е. Л. Лінецької («Жерміні Ласерте»), Д. Г. Лівшиц («Актриса Фостен»), Є. А. Гунста («Брати Земганно») та О. Н. Тетеревнікової («Уривки зі «Щоденника»). Значний інтерес до творчості Е. І Ж. Ґонкурів виявляли Леся Українка та Іван Франко, але, на жаль, жодного ґонкурівського твору українською мовою до сьогодні так і не було перекладено. У сучасному літературознавстві Ґонкури вважаються забутими письменниками XIX ст., лише у Франціі щороку згадують митців, присуджуючи Ґонкурівську премію авторові найкращого прозового твору, написаного французькою мовою.