THE MYTHIC THEMES, STRUCTURES AND SYMBOLS IN ENGLISH BAROQUE NOVELS - ZUIENKO, M. (Філологічні науки, 2020)
У статті розглянуто особливості імплементації міфоматеріалу в англійському бароковому романі. Досліджено основні наративні стратегії в романі «високого бароко» на прикладі твору Дж. Маккензі «Аретіна» (1660). Зв’язок галантногероїчних романів з античністю пояснюється інтересом освічених аристократів до давньої історії, а також розумінням людської природи в XVII ст. як константи й репрезентація Британії як спадкоємниці культури Давнього Риму. Основним концептом галантногероїчного роману є героїзм, який репрезентується у творі через міфопоетичну наративну стратегію героя. Життя людини представлене в романі алегорично як вертикальний рух (“yet shall never climb to Heaven” – ще ніколи не сягнули Небес), земне життя уподібнюється календарному циклу. На перший план в імплементації міфоматеріалу виходить мовний рівень: складна асоціативнометафорична структура образів, словесна гра, звернення до константних символів. Загалом міф у бароковому романі функціонує не лише як ремінісценція, алюзія, але й є протоструктурою, до якої звертається автор задля моделювання світу, міфологічний шар, об’єднаний з фактом творення міфологізованої текстової дійсності.