THE FEATURES OF MULTICULTURALISM IN THE NOVEL «NEVER LET ME GO» KAZUO ISHIGURO - KUSHNIROVA, T. (Філологічні науки, 2020)
У статті досліджено риси мультикультуралізму в художній прозі сучасного британського письменника Кадзуо Ішіґуро. Метою статті став усебічний аналіз мультикультурних рис у романі «Не відпускай мене», зокрема проаналізовано жанрові й стильові домінанти, основні мотиви, риси міжкультурної комунікації. Творчість Кадзуо Ішіґуро виписана в межах дуальної традиції, оскільки в досліджуваному романі поєднано ознаки двох культур – західної та східної. У романі «Не відпускай мене» митець компонує різні культурні коди, у результаті домінантними стають екзистенційні мотиви туги, покинутості, самотності. Англійський контекст представлений на змістовному рівні, тоді як «східний» – на поетологічному (мінімалізм поетики, деталі, засоби характеристики героїв, засоби вираження авторської інтенції тощо). Дієгетичний наратор у дієгетичній ситуації подає історію крізь власний ракурс бачення, тому для оповіді характерна психологічна суб’єктивність.