СПЕЦИФІКА ДРАМАТИЧНОГО КОНФЛІКТУ П’ЄСИ «МИРАЖ» МИХАЙЛА МОГИЛЯНСЬКОГО - KRYVENKO, S. (Філологічні науки, 2020)
У статті висвітлено специфіку драматичного конфлікту п’єси «Мираж» Михайла Могилянського, що, як і решта творів російською мовою, тривалий час перебували поза увагою літературознавців. Указано культурно-історичні витоки п’єс М. Могилянського, творчо-психологічні чинники, які вплинули на пошуки нових форм художнього самовираження. Окреслено проблемнотематичні домінанти драматургії, зумовлені громадянською позицією революціонера. Установлено, що рушійною силою драматичного конфлікту п’єси «Мираж» є зовнішні та внутрішні протистояння і взаємосуперечності між героями. Конфлікт передає задушливу психологічну атмосферу доби, розкриває відчуття примарності, непевності, що призводить до втрати дійовими особами зв’язку зі світом, життям.