ТВОРЧІСТЬ ВІЛЬЯМА МЕЙКПІСА ТЕККЕРЕЯ В НАУКОВОКРИТИЧНІЙ РЕЦЕПЦІЇ - CHYZHEVSKA, A. (Філологічні науки, 2020)
У статті репрезентовано науково-критичну рецепцію творчості англійського письменника В. М. Теккерея в Україні та за кордоном. Творчість В. М. Теккерея привертала увагу з боку письменників, критиків і науковців уже за життя митця. Протягом XIX–XX ст. сформувався значний контент науково-критичної рецепції спадщини В. М. Теккерея. Цьому сприяло активне видання творів письменника, а також його переклади різними мовами світу. У переважній більшості праць про В. М. Текккерея встановлено зв’язок спадщини митця з «вікторіанською» добою та її соціально-економічними проблемами. Активний інтерес до творчості В. М. Теккерея простежено в 1960-ті роки, а також від 1990-х років до початку XXI ст. У сучасний період на дослідження спадщини В. М. Теккерея впливають новітні підходи та методи, що дають можливість переосмислити традиційні погляди. Це також дозволяє накреслити основні напрями дослідження творів В. М. Теккерея у XXI ст., осмислити поновому, з урахуванням передових методологічних підходів, динаміки реалізму XIX ст.