ПОСТАТЬ ПРОФЕСОРА М. І. СТЕПАНЕНКА В НАУКОВО-ДУХОВНОМУ ОБШИРІ УКРАЇНСТВА - PEDCHENKO, S.; HALAUR, S. (Філологічні науки, 2020)
Статтю присвячено знаковій особистості в сучасній філології - докторові філологічних наук, професору, академікові Академії наук вищої освіти України, ректору Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка Миколі Івановичу Степаненкові. Метою наукового дослідження є з’ясування внеску професора М. І. Степаненка в науково-духовний розвій української держави. Виокремлено 10 основних граней філологічного таланту М. І. Степаненка. Він постав як мовознавець-синтаксист, історик мови, соціолінгвіст, літературознавець, лінгводидакт, краєзнавець, лінгвокультуролог, лексикограф, біобібліограф, активний громадський діяч і невтомний поборник рідного слова. Особливу увагу звернено на ефективну діяльність та розлогий спектр дослідницьких пошуків його наукової школи. Продемонстровано, що різнобічність інтелектуальних здібностей та інтересів ученого є необхідною передумовою вчасного розв’язання поставлених завдань, гнучкості думки, здатності до нових наукових відкриттів.