ПРОБЛЕМА КОНФЛІКТУ Й ХАРАКТЕРУ В ДРАМАТУРГІЇ Г. ІБСЕНА - KONIEVA, T.; TYMINSKA, I. (Філологічні науки, 2020)
Статтю присвячено дослідженню особливостей конфлікту й характеру у драмах Г. Ібсена, оскільки цей ракурс аналітичної діяльності літературознавців і критиків залишається дискусійним. У статті підкреслено, що основу п’єс, які аналізуються, становить драматичний конфлікт: у «Бранде» персонаж-максималіст уступає в протиріччя зі світом міщанства, а в «Будівничому Сольнесі» світу мистецтва протистоїть світ реального життя. Одночасно розглянуто тему призначення особистості, яка тісно переплітається з темою моральної відповідальності людини перед іншими людьми. Колізії між удачами головного героя і його поразками, а також прийоми, що сприяють створенню внутрішнього світу персонажа (душевні переживання героя, таємниці й екскурси в його минуле, психологічні загострені діалоги, символи, підтекст та ін.), розкриваються у статті з урахуванням специфіки аналітичної композиції драм.