СПЕЦИФІКА ХУДОЖНЬОГО СВІТУ РОМАНІВ ДОРІС ЛЕССІНГ (НА МАТЕРІАЛІ РОМАНІВ «МААРА І ДАНН», «ПОВІСТЬ ПРО ГЕНЕРАЛА ДАННА, ДОЧКУ МААРИ, ГРІОТА ТА СНІЖНОГО ПСА») - KRAVETS, O.; PROSKURINA, N. (Філологічні науки, 2020)
Статтю присвячено вивченню художнього світу романів сучасної англійської письменниці Доріс Лессінг «Маара і Данн», «Повість про генерала Данна, дочку Маари, Гріота та сніжного пса». Мета статті – виявити міфологічні домінанти художнього світу дилогії Д. Лессінг. Художній світ романів письменниці виявляє риси, характерні для неоміфологічних текстів, що оприявнюється у взаємодії двох площин (реальної і міфологічної) сюжетно-композиційної будови дилогії. Романному часопростору притаманні гетерогенні характеристики, що актуалізуються через бінарні опозиції («північ – південь», «сакральний – профанний», «живий – мертвий», «день – ніч»). Система персонажів дилогії представлена трьома типами образів, які виявляють міфологічні риси. Амбівалентні солярні символи та їхні колористичні кореляти відтворюють стан героїв.