THE HISTORY OF THE DANISH LANGUAGE - HAMMER, K. (Філологічні науки, 2020)
У статті висвітлюються основні етапи розвитку історії данської мови, окреслюються функційні обов’язки держави щодо регулювання мовного питання в країні та становлення мовних норм. Автор поступово доводить, що історія мови тісно пов’язана з історією розвитку суспільства. Історія данської мови сягає рунічної мови, яка у 200 році виникла під впливом римської культури. Автор наголошує на тому, що данська мова розвивалася одночасно зі скандинавськими мовами, германськими мовами і перебуває під значним впливом англо- американської культури. Мовне законодавство в Данії регулюється на рівні держави, особлива увага приділяється правилам орфографії. Окремо у статті розглядаються міністерські накази й рекомендації Ради з питань данської мовної політики, у яких регулюється питання розвитку данської мови. Також автор статті детально розглядає найбільш значущі періоди для розвитку і становлення данської літературної мови. На сучасному етапі розвитку данська мова перебуває під впливом англійської мови. На думку данських мовознавців, процес суттєвого впливу англійської на данську мову розпочався з 1945 року. У дослідженні доведено, що 80% нових слів у данській мові були запозичені з англійської. Незважаючи на той факт, що населення Данії вільно володіє двома мовами – данською й англійською, питання двомовності в країні не стоїть, оскільки, опановуючи іноземні мови, молоді данці стають більш пильними до рідної мови. Разом із тим данська мова зазнала чималого впливу від німецької мови, проте запозичення з німецької мови не приживалися в данській мові з огляду на значне протистояння німецькомовному світу через трагічні історичні невдачі Данії, коли в 1864 році Данія програла війну з Німеччиною під Пруссією і частина Данії ввійшла до складу Німеччини. Данський уряд проводив послідовну політику щодо недопущення впливу німецької мови на данську.